Ieder spel is weer een nieuw spel. Het speelbord is flexibel en kan makkelijk of moeilijk neergelegd worden. De start- en opdrachtkaart zijn ook ieder spel weer nieuw. Daar bovenop zijn nog aanvullende spelregels die het spel een behoorlijke draai kunnen geven en interessant zijn als je het spel een beetje kent.
Kanskom
Lorrein heeft een compleet nieuw opbrengsten mechanisme wat uniek is in spellenland. Geen dobbelsteen, maar een dobbelbakje met 2×11 gekleurde kralen. Kraaltjes in een bakje gooien heeft iets bijzonders, iets heksigs, iets toekomst voorspelleligs. Omdat je de mix van kralen mag veranderen heb je ook nog eens invloed op je eigen kans. Het is alsof je de ogen op de dobbelsteen mag veranderen. Doordat je altijd iets krijgt wordt je niet overgeslagen. Je krijgt alleen net niet de dingen die je nodig hebt, zodat je moet gaan ruilen met je medespelers. Dat maakt het spel extra interactief.
Werkplaatsen
Werkplaatsen geven een extra dimensie.Eerst oogst je de grondstoffen daarna verwerk je de grondstoffen in werkplaatsen en met de producten kun je weer nieuwe gebouwen bouwen. Die werkplaatsen zijn eigenlijk machtsmiddelen in het spel. Stel je jouw werkplaats open voor je medespelers of ga je blokkeren? De kans bestaat dan dat je geen gehoor krijgt als je de werkplaats van een ander nodig hebt. Maar je wilt een medespeler ook weer niet te snel naar zijn opdracht leiden.
Samenwerken of machtmisbruik?
Doordat iedere speler begint met 1 werkplaats, zijn de spelers afhankelijk van elkaar. De spelers zijn elkaars concurrenten en tegelijk ook elkaars partners. Om je boom verzaagd te krijgen tot planken moet je toch echt bij de speler zijn met de houtzagerij. Hoe ga je jouw macht en invloed aanwenden om de gewenste kaarten te krijgen? Met wie ga je samenwerken en wanneer stop je de samenwerking?
Strategisch
Meer dan 10 strategielijnen die ook nog eens te combineren zijn.Naarmate je het spel vaker speelt ontdek je steeds nieuwe strategieën, die je vervolgens ook weer kunt combineren. Je kunt zelfs je strategie afstemmen op iedere speler en op rooftocht gaan. Of een bondje sluiten met die andere persoon die maar al te vaak van hetzelfde geslacht is. We hebben de volgende strategieën ontdekt.
- Speel coöperatief en kies de kortste weg naar de opdracht.
- Wordt eerst zelfstandig en ga daarna voor de opdracht.
- Maak medespelers van jouw afhankelijk door werkplaatsen te bouwen die nog niet in het spel zijn.
- Bouw alles wat je kunt en wissel daarna je opdrachtkaart tot de juiste verschijnt.
- Controleer het eten en gebruik de macht van de molen voor extra inkomsten.
- Controleer het eten en gebruik de macht van de molen om andere spelers uit te hongeren.
- Ga op roofpad en steel werkplaatsen en boerderijen
- Wordt specialist zodat je het meest voordelig grondstoffen kunt verwerken.
- Gebruik de heks om tegenstanders te blokkeren en om veel te kunnen toveren
- Bouw extra boerderijen voor extra oogst en invloed op de kanskom.
Speelstukken:
De speelstukken zijn bijzonder leuk. Een groot kasteel waarin een vlag gestoken kan worden. Een typisch Nederlandse boerderij. Een hekserij die je tegelijk moet gooien als je een heksengevecht wilt spelen. Alle grondstoffen zijn naar eigen ontwerp gemaakt. De grondstofjes kun je rechtop zetten, zodat je een eigen landschap kunt ontwikkelen. Ook is het leuk om met de speelstukken een torentje te bouwen. Dat zijn zeg maar de tactiele elementen van het spel.
Fleurig bord:
Het spelbord heeft uitgesproken kleuren die goed in balans met elkaar zijn. De kleuren zijn lekker fris.
Afpakken:
Speel je met afpakken, dan wordt het spel een stuk strategischer. Je moet niet alleen nadenken welke werkplaats je wilt bouwen, maar ook hoe je voorkomt dat deze wordt afgepakt. Daar heb je grote kastelen voor nodig die extra eten vragen. Vaak is dat er niet en moet een Groot Hertogdom verkleind worden tot een klein hertogdom. De dekking valt dan weg, zodat werkplaatsen van eigenaar wisselen. Het spel wordt hierdoor bijzonder dynamisch wat kan leiden tot verrassende resultaten.
Opdrachtkaarten:
En natuurlijk is het leuk om met geheime opdrachtkaarten te spelen. Kun je achter de opdracht van de andere speler komen, dan weet je hoe je de speler kunt blokkeren. Het je een onmogelijk opdracht dan mag je tijdens het spel je opdrachtkaart ruilen.
Niets vergeten:
Er zijn best wat dingetjes die je in de gaten moet houden. Vaak heb je al gegooid en zie je dat iemand stiekum de kanskom behekst heeft. Dan moet je nog denken aan de boerderijen die extra oogst geven. Werkplaatsen die niet in het spel zijn mag je gratis gebruiken. Heb je twee dezelfde werkplaatsen dan krijg je voor iedere grondstof twee productkaarten. En dan moet je ook nog opletten of iemand niet stiekum de molen bouwt. Best een uitdaging.
Onze conclusie:
Al met al een goed herspeelbaar spel waar meer inzit dan we zelf hadden kunnen vermoeden. Leuk om met vrienden te spelen met een hapje, een drankje en een gesprek.