Het gedrag van de fruitvlieg werd geobserveerd door de beesten in een ruimte vast te maken op de punt van een soort speld. De bewegingen van de vlieg waren zo nauwkeurig te meten, en de wanden van de ruimte bestonden uit ‘virtual reality’ schermen die relatieve beweging konden simuleren.
Door de beelden op de schermen ineens een schok te geven lokte dat een corrigerende reactie uit bij de vlieg. De reactie bestond uit het sneller slaan met de vleugels, maar ook sturen richting de originele route.
Rotte banaan
Deze reactie was veel sterker bij de situatie waarin de vlieg de geur van rotte banaan toegediend kreeg, en dat wijst erop dat de vlieg bij het ruiken van eten veel liever aan zijn vliegkoers vast wil houden.
Auteur Mark Frye legt uit wat het verband is met mensen: “Mensen krijgen continu informatie binnen van al hun zintuigen, en dat verandert met hoe we de wereld ervaren. Als je bijvoorbeeld een donkere ruimte in loopt, worden je tastzin en je gehoor ineens veel beter. De informatie waar een fruitvlieg zich op concentreert is dan wel anders dan bij mensen, maar ook zij moeten keuzes tussen zintuigen maken zodat ze goed op hun omgeving in kunnen spelen.”
Bron: Nu.nl