Ondanks het toenemend aantal mensen met overgewicht zijn afslankprogramma’s merendeels niet effectief en gericht op zelfonthouding inspanningen zoals, vasten, lijnen of intensieve trainingsprogramma’s. Chemosensorische modificatie heeft zowel aanlokkende en afwerende geur elementen gebruikt als vergelijkbare aanlokkelijke smaak elementen.
Hypothese
Door non calorische en geur neutrale kristallen te voorzien van een geur en deze toe te voegen aan eten treed eerder een gevoel van verzadiging optreden, waardoor de consumptie afneemt.
Methode
Gedurende een periode van 6 maanden hebben mensen met overgewicht verschillende kruidige en zoete smaak kristallen toegevoegd aan alles wat zij aten. De voor en na situatie werd vergeleken met 100 niet behandelde personen.
Resultaat:
1436 patiënten met een gemiddeld gewicht van 94KG en een BMI van 34,2 hebben de test doorlopen. Het gemiddelde gewichtsverlies was 13,8 kg 5,0 BMI waarbij de controle groep 0,9 kg en 0,3 BMI scoorde.
Conclusie
Het toevoegen van smaak/geur elementen teneinde specifieke sensorische verzadiging te bewerkstelligen lijkt te werken in de strijd tegen gewichtsverlies. Aanvullend onderzoek naar deze benadering en de bijeffecten is nodig